Image No Description

Din pension lige nu – afkast og opsparing

Strategien for at investere dine pensionspenge virker – også i en svær tid med uro på finansmarkederne.

I løbet af årets første fem måneder har Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger opnået et minus på 3 % for et medlem med opsparing i markedsrente, 15 år til pension og moderat investeringsrisiko. Det giver pensionskassen en topplacering sammenlignet med andre selskaber.

”Når et plus ikke er muligt, bliver det absolutte fokus at begrænse tabet. Og det har vi haft succes med i årets første måneder. Men vi befinder os i en svær tid, og meget kan ændre sig på få måneder. Som bekendt er det svært at spå om fremtiden, men et begrænset tab og et højt afkast som de seneste år kommer jo aldrig skidt tilbage,” siger Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension-fællesskabet.

Modvind og uroen på finansmarkederne skyldes især stigende inflation, renteforhøjelser og krigen i Ukraine.

Is i maven og lang investeringshorisont

Hvordan din opsparing påvirkes af et negativt afkast – afhænger af din alder, hvor meget du har sparet op, og om opsparingen er i markedsrente eller gennemsnitsrente.

Men en opsparing i markedsrente, kan du måned for måned se dit afkast. I perioder med negativt afkast vil du kunne se din opsparing bliver mindre. Det kan selvfølgelig give anledning til bekymring, men det er vigtigt at huske på, at pension er langsigtet og meget kan nå at rette sig.

Har du en opsparing i gennemsnitsrente, mærker du ikke nu og her, at afkastet er negativt, men det kan få betydning for den depotrente, du får næste år.

”Lige nu handler det om at have is i maven og huske på, at pension er langsigtet – der er mange år, hvor du sparer op, og der skulle også gerne være mange år, hvor pengene bliver udbetalt. Det giver gode muligheder for at indhente tab og få positive afkast,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension-fællesskabet.

Et medlem med 15 år til pension og moderat investeringsrisiko fik fx i 2021 et afkast på 20,7 %.

Tjek dit afkast for i år og 2021 her

Har du opsparingen i gennemsnitsrente, kan du læse mere her

Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til din pension.

Afkast maj 2022

Kilde: Sampension. Datakilde: Nikolaj Holdt Mikkelsen.