Nyheder


300 mio. kr. til grønne og bæredygtige investeringer

2. juni 2020

Sampension-fællesskabet sætter yderligere 300 mio. kr. i grønne obligationer og bæredygtige investeringer i løbet af årets første måneder.

Hen over årets første måneder har Sampension-fællesskabet skruet op for indkøb af grønne obligationer og sat mere end 300 mio. kr. i grønne og bæredygtige investeringer.

”Vi investerer i lande, som udsteder grønne obligationer, fordi Sampension-fællesskabet foretrækker de grønne obligationer frem for dem, der ikke er det. Hvis risikoen er den samme, og der ikke er forskel på forventningerne til afkastet, så investerer vi altid i de grønne,” forklarer Jesper Nørgaard, som er viceinvesteringsdirektør i Sampension.

Siden årsskiftet har Sampension-fællesskabet eksempelvis investeret godt 52 mio. kr. i grønne chilenske statsobligationer, 15 mio. kr. i grønne obligationer udstedt af den polske stat, og godt 42 mio. kr. i grønne ungarske statsobligationer, der er øremærket til vind- og vandenergi, biogas og elektricitet fra biomasse og solpaneler.

I januar udstedte den statsejede tyske udviklingsbank KfW en række grønne obligationer i zloty for at bruge pengene til grønne investeringer. I den forbindelse udskiftede Sampension-fællesskabet for godt 44 mio. kr. polske statsobligationer til grønne obligationer.

”Desuden har vi investeret 37 mio. kr. i obligationer fra den nordiske investeringsbank, NIB, og 112 mio. kr. i en udstedelse fra Verdensbanken. Det er ikke en eksplicit grøn udstedelse, men ved køb af obligationer fra Verdensbanken støtter Sampension-fællesskabet projekter i udviklingslandene og sikrer samtidig, at de gennemføres under ordentlige projektstandarder,” siger Jesper Nørgaard.

Siden coronaepidemien for alvor ramte verden i marts, har der generelt været skruet ned for udstedelse af grønne obligationer og op for udstedelse af obligationer, der er rejst for at skaffe kapital til bekæmpelse af corona. Det gælder blandt andet i Guatemala, hvor Sampension-fællesskabet har investeret 18 mio. kr. i indsatsen mod corona.

Udstedelsen af grønne obligationer er så småt ved at tage fart igen, lyder det fra eksperterne i Sampensions investeringsafdeling.

Samlet set har Sampension-fællesskabet på nuværende tidspunkt grønne investeringer for omkring 11,3 mia. kr. herunder investeringer i skov, løsninger inden for vedvarende energi og grønne energiformer, og i grønne obligationer.

”Hensynet til høje afkast og ansvarlighed står ikke i modsætning til hinanden. I Sampension-fællesskabet tror vi på, at de følges ad,” siger Jesper Nørgaard.