Nyheder


Antallet af ægtepagter stiger for første gang i fem år

For første gang siden 2017 steg antallet af tinglyste ægtepagter sidste år, viser nye tal. Men der er stadig alt for få ægtepar herhjemme, som opretter en ægtepagt, og det kan koste særligt kvinderne dyrt, lyder det fra Sampension-fællesskabet.

19. januar 2023

Godt 200 flere par oprettede en ægtepagt sidste år, og det er første gang i fem år, at antallet af tinglyste ægtepagter stiger. Det viser nye tal fra Tinglysningsretten.

Således blev der tinglyst 8.623 ægtepagter i 2022 mod 8.411 i 2021. Antallet af tinglyste ægtepagter er ellers faldet hvert år siden 2017, hvor der blev tinglyst 9.188 ægtepagter.

”Selvom det naturligvis ikke er det første, man har fokus på, når man bliver gift, så er det vigtigt, at nye ægtepar hurtigt får styr på, hvad der skal ske med økonomien, hvis de bliver skilt. For mange ægteskaber ender jo desværre med, at parterne går fra hinanden - og sker det, kan det få betydelige økonomiske konsekvenser, hvis der ikke er lavet en ægtepagt. Derfor er det positivt, at antallet af tinglyste ægtepagter ikke længere falder,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension-fællesskabet, og fortsætter:

”Når det er sagt, så er der stadig alt for få ægtepar, som opretter en ægtepagt – ikke mindst når man kigger på, hvor mange danskere der hvert år bliver gift. Selvom vi ikke har de endelige tal endnu, så tegner det til, at der i 2022 var markant flere vielser herhjemme end de foregående år, og derfor burde antallet af tinglyste ægtepagter også være langt højere sidste år,” siger hun.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af vielser var på 26.391 i de første tre kvartaler af 2022, hvilket er det næsthøjeste niveau siden 2009 – kun overgået i 2018. I 2020 og 2021 var der henholdsvis 20.740 og 21.761 vielser i samme periode.

Anne-Louise Lindkvist peger på, at uden en ægtepagt kan en skilsmisse koste dyrt på f.eks. pensionen, og det skal særligt kvinder være opmærksomme på.

”Det hænger sammen på den måde, at pensionsopsparinger som udgangspunkt ikke bliver delt ved skilsmisse i modsætning til den øvrige formue. I stedet tager parterne hver deres pensionsopsparing med sig ud af ægteskabet, og det vil ramme især kvinderne hårdt. For de har typisk en mindre pensionsopsparing end mænd, og samtidig skal den også række i flere år, da kvinder generelt trækker sig tidligere fra arbejdsmarkedet og lever længere end mænd,” siger hun.

Kvinders pensionsopsparinger var i 2021 i gennemsnit 20 pct. mindre end mænds ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik.

”Jo før nygifte får talt om, hvordan de indretter sig økonomisk ved en eventuel skilsmisse - og herunder overvejer at oprette en ægtepagt om bl.a. deling af pensioner - jo bedre. For det er nu engang nemmere at få taget snakken i gode tider. Hvis først ægteskabet er kørt af sporet og endt i en skilsmisse, så er det for sent,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik var der 9.331 skilsmisser i de første ni måneder af 2022 mod 9.255 i samme periode 2021. I hele 2021 var skilsmisseprocenten - som angiver andelen af ægteskaber, der vil ende i skilsmisse inden for ægteskabets første 50 år - på 42 pct. herhjemme.