Nyheder


Danske pensionsselskaber vil have Amazon til at sikre medarbejdernes rettigheder

Sampension-fællesskabet, PenSam og PKA vil nu have Amazon til at dokumentere, hvordan selskabet sikrer sine medarbejderes ret til at organisere sig og forhandle kollektivt. Det sker på baggrund af adskillige sager om brud på arbejdstagerrettigheder i Amazon.

1. november 2022

Det skal frem i lyset, hvordan Amazon sikrer helt basale arbejdstagerrettigheder for sine medarbejdere. Sådan lyder det fra Sampension-fællesskabet, PenSam og PKA, som nu går i dialog med Amazon med henblik på at få selskabet til at redegøre for disse forhold.

Baggrunden for initiativet er, at der har været adskillige sager, som tegner et billede af alvorlige udfordringer med arbejdstagerrettighederne i Amazon. F.eks. har medarbejderne i New York City som de første dannet en amerikansk fagforening for Amazon-medarbejdere, men Amazon forsøger nu at få kendt fagforeningen ulovlig.

Disse sager harmonerer dårligt med principperne i Amazons ”Human Rights Commitment” vedrørende arbejdstagerrettigheder, som blev offentliggjort i marts i år, og hvor det bl.a. fremgår, at selskabet støtter internationale konventioner, når det gælder retten til at organisere sig i fagforeninger og forhandle kollektivt.

Derfor vil de tre danske pensionsselskaber nu have Amazon til at udarbejde en rapport, der viser, hvordan selskabet helt konkret sikrer sine medarbejderes ret til at organisere sig i en fagforening og forhandle løn- og arbejdsvilkår kollektivt.

”Vi lægger i sagens natur særlig stor vægt på arbejdstagerrettigheder i de selskaber, vi investerer i. Derfor er vi meget bekymrede over de mange sager, hvor Amazon anklages for ikke at leve op til sine forpligtelser ift. arbejdstagerrettigheder, og som også synes meget langt fra selskabets egne principper på området. På den baggrund vil vi nu have dem til at redegøre for, hvordan deres principper udmøntes i praksis,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen, Head of ESG i Sampension-fællesskabet.

”Som arbejdsmarkedspensionsselskab for FOA-faggrupperne er arbejdstagerrettigheder et helt centralt fokusområde i PenSam. Derfor kan vi naturligvis ikke se igennem fingre med, at et stort multinationalt selskab som Amazon på den måde prøver at formene sine ansatte adgang til at organisere sig i fagforeninger. Det er et alvorligt brud på basale menneske- og arbejdstagerrettigheder, som vi håber på at komme til livs gennem initiativet,” siger Mikael Bek, ESG-chef i PenSam.

”Det er bekymrende, når et af verdens største selskaber med mere end halvanden million ansatte ikke respekterer helt basale arbejdstagerrettigheder. Det kan vi som investorer og repræsentanter for danske lønmodtagere ikke sidde overhørig. Amazon har historisk været lukkede om deres tilgang til arbejdstagerrettigheder, men nu fornemmer vi en åbning for, at vi med en samlet dansk stemme kan tale med dem om de her problemer. Derfor skal vi blive ved med gennem dialog og på kommende generalforsamlinger at holde dem op på at forbedre rettighederne for deres ansatte,” siger Dewi Dylander, underdirektør og chef for ESG i PKA.

De tre pensionsselskaber har på Amazons generalforsamling i maj i år stemt for et tilsvarende aktionærforslag om, at Amazon udarbejder en rapport, der beskriver, hvordan selskabet sikrer arbejdstagerrettigheder. Et forslag, der blev støttet af en betydelig andel af aktiekapitalen (38 pct.). Ifølge Sampension-fællesskabet, PenSam og PKA vidner det om, at der er en bevægelse i gang, hvor stadig flere investorer lægger pres på Amazon, når det gælder arbejdstagerrettigheder. Og de tre selskaber peger i den forbindelse på, at det nye dialoginitiativ skal bidrage til at sætte yderligere fart på denne udvikling - både frem mod næste års generalforsamling i Amazon og på den længere bane – og at andre investorer derfor også er velkomne til at tilslutte sig selskabernes dialog med Amazon med henblik på at opnå endnu mere indflydelse.