Nyheder


Ikke siden 2009 er så mange danskere blevet gift som i år

11. august 2022

Efter to år med fald som følge af corona så er antallet af vielser herhjemme nu på det højeste niveau siden 2009, viser nye tal fra Danmarks Statistik. De mange nygifte har god grund til at tage en snak om økonomien i denne tid, lyder det fra Sampension-fællesskabet.

Efter to år med færre vielser herhjemme pga. corona er der i den grad kommet gang i bryllupsklokkerne i år. Ikke siden 2009 er så mange danskere blevet gift som i de første seks måneder af 2022. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Således var antallet af vielser på 14366 i 1. halvår i år. Det er det højeste niveau siden 1. halvår 2009, hvor der var 14402 vielser. I 2020 og 2021 var der henholdsvis 9856 og 10406 vielser i 1. halvår.

”I 2020 og 2021 var der færre vielser herhjemme, hvor coronarestriktioner og forsamlingsforbud fik mange til at udskyde bryllupsplanerne. Men nu, hvor vi igen har mulighed for at være sammen til bl.a. festlige lejligheder, vælger markant flere par at blive gift, og ikke mindst derfor ser vi en betydelig stigning i antallet af vielser i år,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension-fællesskabet.

Hun peger på, at selvom det ikke er det første, man tænker på i den situation, så er det vigtigt, at nye ægtepar får styr på, hvad der skal ske med økonomien, hvis de bliver skilt.

”Det er naturligvis ikke indretning af økonomien ved en eventuel skilsmisse, man har mest fokus på som nygift. Ikke desto mindre er det vigtigt at få taget den snak i tide. For gør man ikke det, kan der vente en ubehagelig økonomisk overraskelse, hvis man ender med at gå fra hinanden. F.eks. bliver parternes pensionsopsparinger som udgangspunkt ikke delt ved skilsmisse i modsætning til den øvrige formue. Men det er mange ikke klar over - selvom det kan have betydelige konsekvenser,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Ifølge en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Sampension-fællesskabet blandt ca. 1.000 danskere, har knap halvdelen ikke styr på, hvad der sker med pensionsopsparingerne ved skilsmisse.

”Ved skilsmisse tager parterne deres egen pensionsopsparing med sig. Og det rammer den, der har sparet mindst op, hvilket typisk vil være kvinden. For kvinder har generelt mindre opsparinger end mænd, bl.a. fordi de typisk i højere grad er på barsel og deltid i løbet af ægteskabet. Samtidig skal kvinders pensionsopsparing også række i flere år end mænds, da de generelt trækker sig tidligere fra arbejdsmarkedet og lever længere. Derfor kan en skilsmisse koste kvinder dyrt på pensionen, og det skal man være opmærksom på,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Ægtepar kan selv aftale en anden fordeling af pensionsopsparingerne, men det gør de færreste, viser Epinion-undersøgelsen. Her angiver blot 22 pct. af de personer, som er gift, at de har talt med deres ægtefælle om, hvordan pensionsopsparingerne skal deles, hvis de bliver skilt. Og kun 14 pct. angiver, at de har lavet en ægtepagt, der beskriver, hvad der skal ske med pensionerne ved skilsmisse.

”Så selvom det nok ikke er det, man har allermest lyst til som nygift, så har de mange danskere, som er blevet gift i år, al mulig grund til ved lejlighed at få talt om, hvad der skal ske med økonomien, hvis ægteskabet kører af sporet. Og det samme gælder, hvis man skal giftes her i august, som jo er højsæson for bryllupper. For det er nu engang lettest at tage den snak i gode tider,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i august sidste år var ca. 4.800 vielser herhjemme, hvilket var mere end dobbelt så meget som gennemsnittet i de øvrige måneder. Billedet er det samme i tidligere år, hvor august også har været den måned på året med flest vielser.