Nyheder


Inflationen har øget danskernes fokus på udgifter – men i langt mindre grad på pensionsomkostninger

Den høje inflation har gjort ni ud af ti danskere mere opmærksomme på deres økonomiske udgifter. Også fokus på pensionsomkostninger er øget som følge af prisstigningerne, men langt fra i samme grad. Det viser en ny Epinion-undersøgelse foretaget for Sampension-fællesskabet.

4. maj 2023

De høje prisstigninger i 2022 har betydet, at danskerne nu generelt går mere op i deres udgifter. Men når det gælder prisen på pensionsopsparingen, er det langt færre, som har skruet op for fokusset. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Sampension-fællesskabet blandt ca. 1.000 danskere.

Her fremgår det, at knap ni ud af ti (87 pct.) som følge af inflationen i ”meget høj”, ”høj” eller ”nogen” grad har øget fokus på deres udgifter og på mulighederne for at sænke dem.

”De voldsomme prisstigninger, som vi var vidner til sidste år, og som fortsat ligger på et højt niveau, har været en hård omgang for danskernes privatøkonomi generelt. Og på den baggrund er mange naturligt nok også blevet mere opmærksomme på, hvad pengene i husholdningen går til. Det er en positiv udvikling. For hvis man i højere grad holder øje med sine udgifter og herunder også mulighederne for at sænke dem, kan man styrke sin økonomi,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension-fællesskabet.

I undersøgelsen er det dog kun fire ud ti (39 pct.), som angiver, at de som følge af inflationen i ”meget høj”, ”høj” eller ”nogen” grad har øget fokus på deres pensionsomkostninger og på mulighederne for at sænke disse omkostninger.

”Ligesom udgifterne spiller en væsentlig rolle for ens rådighedsbeløb her og nu, har omkostningerne også stor betydning for pensionsopsparingens størrelse og dermed i sidste ende indkomsten som pensionist. Derfor er det glædeligt, at inflationen har fået flere til at øge fokus på deres pensionsomkostninger. Men det burde alle faktisk gøre. For jo lavere omkostninger man betaler over årene, jo mere bliver der at gøre godt med i pensionistlivet,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Hun peger på, at man f.eks. kan spare omkostninger, hvis man har flere pensionsordninger og samler dem i ét selskab.

”Hvis man får et nyt job, hvilket rekordmange danskere gjorde sidste år, kan der også følge en ny pensionsordning med. Og det kan betyde, at man har pensioner flere steder, og at man dermed også betaler for at få dem administreret i forskellige selskaber. Her skal man undersøge, om man med fordel kan samle pensionerne ét sted og på den måde spare omkostninger,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Beregninger fra Sampension-fællesskabet viser, at hvis man f.eks. sparer 1.500 kr. i administrationsomkostninger om året ved at samle sine pensionsordninger som 25-årig, får man 72.000 kr. ekstra opsparing ved pensionering. Hvis man er 35 år, får man 51.000 kr. ekstra opsparing ved pensionering, mens gevinsten ved at samle pensionerne som hhv. 45-årig og 55-årig er på 33.000 kr. og 17.000 kr.

Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) var jobomsætningen – et mål for, hvor mange der starter i nyt job – på 968.535 i 2022, hvilket er det højeste niveau nogensinde.