Nyheder


Investorer vil have øget fokus på menneskerettigheder i grønne sektorer

I et nyt initiativ går Sampension-fællesskabet nu sammen med flere hundrede internationale investorer med henblik på at få selskaber, som spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, til at øge fokus på menneskerettigheder.

1. december 2022

Mineselskaber og selskaber, der arbejder med vedvarende energi, skal have mere fokus på menneskerettigheder. Sådan lyder budskabet fra flere hundrede internationale investorer i et nyt dialoginitiativ, som lanceres 1. december, og som det FN-støttede investornetværk Principle for Responsible Investment (PRI) står bag.

Initiativet indebærer, at investorerne heriblandt Sampension-fællesskabet går i dialog med ca. 40 selskaber fra hele verden inden for hhv. råvaresektoren og den såkaldte renewables-sektor (selskaber, der arbejder med vedvarende energi) med henblik på at sikre, at de i højere grad har fokus på respekt for menneskerettigheder i deres aktiviteter.

220 internationale investorer med samlet set mere end 200.000 mia. kr. under forvaltning har tilsluttet sig initiativet.

”Når det gælder investorernes rolle i den grønne omstilling, er der - af gode grunde - mest fokus på, hvordan vi kan bidrage via et stærkt klimafokus i investeringerne. Men omstillingen skal også ske på socialt ansvarlig vis. Og her skal vi som investor løfte vores del af ansvaret ved bl.a. at være med til at skubbe de selskaber, som er helt centrale for transitionen, i en mere ansvarlig retning på det sociale område,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen, Head of ESG i Sampension-fællesskabet.

Mere konkret vil investorerne have selskaberne til at implementere UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Samtidig skal selskaberne tage hånd om sager, hvor der måtte være udfordringer med menneskerettigheder, ligesom hensynet til menneskerettigheder skal afspejle sig i selskabernes evt. politiske aktiviteter.

”Hvad angår mineselskaber, så har de historisk haft udfordringer med det sociale aspekt af deres aktiviteter. Samtidig bliver disse selskaber stadig vigtigere i den grønne omstilling, da det øgede behov for vedvarende energi også indebærer et øget behov for udvinding af metaller og mineraler. Derfor er det nødvendigt med et styrket fokus på menneskerettigheder og sociale forhold hos selskaber i råvaresektoren,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen.

Han tilføjer, at det samme gælder for selskaber, der arbejder med vedvarende energi.

”Selskaber i denne sektor får også stigende betydning, i takt med at der sættes mere og mere turbo på den grønne omstilling. Disse selskaber har bl.a. en afgørende rolle i at sikre, at der er styr på det sociale aspekt i deres værdikæder – f.eks. når det gælder, hvor deres råvarer som f.eks. stål eller komponenter til solpaneler kommer fra, og under hvilke forhold varerne er produceret. Samtidig er renewables-sektoren et område i hastig vækst, og hvor der ikke tidligere har været samme fokus på social ansvarlighed,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen og fortsætter:

”Generelt er vores erfaring, at det kan gøre en betydelig forskel, når investorer slutter sig sammen og samarbejder med selskaberne om områder, der kan forbedres. Selvfølgelig skal man ikke forvente, at der sker fremskridt overnight. Men konstruktive dialoger over en længere periode, og hvor flere investorer gør deres indflydelse gældende, kan flytte noget i et selskab,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen.