Nyheder


Lave omkostninger giver dig ekstra til pensionen

7. juli 2020

Årlige omkostninger (ÅOP) er et vigtigt nøgletal, når du sparer op til pension. Særligt i år med lave afkast på aktiemarkederne har omkostningerne stor betydning for din pensionsopsparing. Derfor bør du undersøge, om du med fordel kan samle dine pensionsopsparinger ét sted.

Hver eneste måned beholder din pensionskasse eller pensionsselskab en lille del af dine pensionsindbetalinger. Beløbet dækker primært omkostningerne til at administrere din pensionsordning, udvikle nye selvbetjeningsløsninger og tiltrække nye kunder.

Pr. måned virker beløbet ikke særligt stort. Hos Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger, der er blandt de absolut billigste pensionskasser, koster det 480 kr. i årlige administrationsomkostninger. I flere andre pensionskasser og -selskaber er omkostningerne til administration betydeligt højere.

”Ser man over en årrække, kan forskellen mellem et billigt og et dyrt pensionsselskab løbe op i et betydeligt sekscifret beløb. Det er penge, som du går glip af på din opsparing, hvis du er kunde i det dyre selskab,” siger markeds- og kunderådgivningschef Anne-Louise Lindkvist fra pensionskassen.

Overvej at samle dine opsparinger ét sted

Undersøgelser viser, at rigtig mange danskere har pensionsopsparinger stående i banken eller i andre pensionsselskaber ud over den pensionsordning, de indbetaler til hver måned via arbejdsgiveren.

Der kan måske være gode grunde til at beholde en opsparing et andet sted, selvom man ikke længere indbetaler til den. Men hver måned trækkes der et beløb til administration, og så løber de samlede omkostninger jo op, påpeger Anne-Louise Lindkvist.

”Mange af dem, der har en passiv pensionsopsparing stående i banken eller i et pensionsselskab, er ikke klar over, at det koster dem penge hver måned. De penge kan nemt spares, hvis de samler deres opsparinger og kun betaler omkostninger i ét selskab,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Hun opfordrer til, at man tjekker, om man har pensionsopsparinger, som er passive, og som man med fordel kan overføre til sin aktive opsparing.

”På den måde bliver der hver måned mere at leve for som pensionist, og samtidig får du et meget bedre overblik over, hvordan din opsparing udvikler sig,” forklarer hun.

Lave omkostninger betyder mere i dag

Særligt i perioder, hvor investeringsafkast ikke er så gode, er lave omkostninger med til at sikre, at pensionsopsparingen udvikler sig positivt. Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger har med samlede årlige omkostninger (ÅOP) på ca. 0,9 pct. nogle af branchens laveste omkostninger. I de samlede omkostninger indgår omkostninger til administration og til investeringer.

”I starten af Covid-19 krisen så vi aktiemarkeder i frit fald. Senere rettede de sig op. Den generelle finansielle usikkerhed vil sandsynligvis påvirke afkastet i 2020, og dermed er vigtigheden af lave omkostninger ikke til at komme uden om. I det lange løb er omkostningerne meget vigtige for pensionens størrelse,” siger Anne-Louise Lindkvist.

På hjemmesiden pensionsinfo.dk kan du få et overblik over dine pensionsopsparinger i danske pensionsselskaber. I årsopgørelsen fra din bank kan du se, om du sparer op til pension i banken.

Læs mere om omkostninger og ÅOP her