Nyheder


Mange risikerer at betale for meget i skat af deres ratepensionsindbetalinger

Hvert år går mange danskere glip af skattefradrag, fordi de indbetaler for meget til deres ratepension. Derfor er det en god idé at tjekke ratepensionsindbetalingerne i denne tid, og det gælder særligt danskere med flere ratepensioner, lyder det fra Sampension-fællesskabet.

30. november 2023

Mange danskere har god grund til at tjekke deres indbetalinger til ratepension i denne tid. For hvis de indbetaler mere i år, end hvad de kan få fradrag for, kan pengene blive beskattet flere gange.

I 2022 er ratepensionsindbetalinger op til 59.200 kr. fradragsberettigede. Indbetalinger over denne grænse, er der ikke fradrag for. Og da der samtidig skal betales skat af udbetalingen, bliver pengene altså beskattet to gange.

”Hvert år er der mange danskere, som indbetaler for meget til deres ratepension og derfor mister fradraget for en del af indbetalingerne. Det kan være tusindvis af kroner, man på den måde går glip af, så der er ikke tale om småbeløb. Og der er jo ingen grund til, at pengene bliver beskattet mere end nødvendigt,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension-fællesskabet, og fortsætter:

”Problemet opstår typisk, hvis man indbetaler på flere ratepensioner. Mange har automatiske ratepensionsindbetalinger via deres arbejdsmarkedspension, hvor pensionsselskabet sørger for, at indbetalingerne ikke overstiger fradragsgrænsen. Men herudover har en del danskere også en ratepension i f.eks. banken, og her skal man selv sikre sig, at man ikke samlet set indbetaler for meget til ratepensionerne. Og det er langt fra alle, der har styr på det,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Hun tilføjer, at det også er baggrunden for, at Sampension-fællesskabet hvert år på denne tid sender besked til medlemmerne, hvor de opfordres til at tjekke, at de holder sig inden for fradragsgrænsen. Og har de indbetalinger flere steder, kan de få rådgivning hos Sampension-fællesskabet om, hvordan de kan tilpasse indbetalingerne, så de ikke indbetaler for meget.

”Har man flere ratepensioner, skal man være særligt opmærksom på fradragsloftet i denne tid. Men også de danskere, som har planer om at sætte ekstra penge ind på pensionsopsparingen inden nytår, skal sikre sig, at de ikke kommer til at overstige fradragsgrænsen for ratepensionsindbetalinger. Her kan man i stedet vælge at lave et ekstra indskud til en pensionsordning med livsvarig udbetaling med fradrag,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Hun peger desuden på, at hvis man kommer til at indbetale for meget til ratepension i år, har man mulighed for at rette op på det via den næste årsopgørelse, hvor man kan vælge, at pengene skal betales tilbage eller overføres til en pensionsordning med livsvarig udbetaling med fradrag.