Nyheder


Penge tilbage i skat? Disse muligheder er en god idé at overveje

17. marts 2022

Årsopgørelsen er netop blevet tilgængelig, og dermed kan danskerne få en afklaring på, om de skal have penge tilbage i skat eller ej. For de fleste vil beskeden forventeligt være positiv, da tre ud af fire danskere normalt får penge tilbage i skat. Og for dem er der god grund til at overveje, hvad pengene skal gå til, lyder det fra Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger.

”At få penge tilbage i skat kommer for de fleste som en positiv overraskelse. For det er typisk ikke noget, man budgetterer med. Og i år vil pengene for nogle måske være en ekstra glædelig nyhed og et godt tilskud til husholdningen i en tid med stigende priser. Men hvis man får et større beløb tilbage i skat, som man ikke vil lade gå til forbrug, så er der flere muligheder, man med fordel kan overveje,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger.

”Det er vigtigt at have et beløb stående i banken til uforudsete udgifter i hverdagen – f.eks. hvis opvaskemaskinen går i stykker, bilen skal på værksted, eller endnu værre hvis man mister jobbet. Optimalt set skal man have en buffer på op til 100.000 kr., så der er råd til at håndtere disse situationer,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Herudover peger hun på, at det også en god idé at få nedbragt eventuel dyr gæld.

”Gæld, der relaterer sig til f.eks. kviklån, forbrugslån, kreditkort eller kassekreditter, vil typisk have høje renter, som over årene kan løbe op i rigtig mange penge. Så hvis man har denne type gæld, og man får et større beløb tilbage i skat, giver det mening at betale af på den dyre gæld – også inden man f.eks. begynder at nedbringe billigere gæld,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Har man ikke dyr gæld, kan man ifølge Anne-Louise Lindkvist overveje, om familien skal have gavn af nogle af pengene i form af pengegaver. I år kan man give op til 69.500 kr. i gave skattefrit til f.eks. børn og børnebørn, mens svigerbørn og stedbørn kan få op til 24.300 kr. skattefrit.

Som en tredje mulighed - hvis man ikke har dyr gæld eller ønsker at give pengegaver – peger hun på, at man kan overveje at sætte nogle af de penge, man får tilbage i skat, ind på pensionskontoen.

”Indbetaling på en pensionsordning bidrager både til, at man kan få en tryg og god pensionstilværelse, og samtidig indebærer det, at man har forsikringer, som dækker, hvis uheldet er ude. Herudover har opsparing til pension den fordel, at man undervejs får fradrag for indbetaling og en lavere beskatning af afkastet. Indbetaler man til pension, er pengene naturligvis bundet til dette formål – men omvendt betyder det også, at man ikke lader sig friste til at bruge dem på forbrugsgoder og derved mangler beløbet til sidst,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Endelig tilføjer hun, at man som det sidste alternativ kan overveje at oprette en såkaldt aktiesparekonto. Det er en særlig konto i banken, hvor afkastet af indbetalingen beskattes mere lempeligt end almindelige frie midler - typisk med 17 pct. mod enten 27 pct. eller 42 pct. afhængig af beløbsstørrelse. Der kan maks. indsættes op til 103.500kr. på en aktiesparekonto.

Den overskydende skat udbetales fra den 8. april 2022.