Nyheder


Rekordmange sætter ekstra ind på pensionen

16. november 2021

Aldrig før har så mange indbetalt ekstra på deres pensionsopsparing som i år, viser nye tal fra Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger (PJD).

Danskernes pensionsopsparinger vokser kraftigt i disse år, og samtidig er der nu også rekordmange, som frivilligt sætter ekstra penge ind på pensionen. Det viser nye tal fra PJD.

Her var der i de første ni måneder af 2021 1.245 kunder - svarende til ca. hver 9. kunde - som indbetalte ekstra til pensionsopsparingen. Det er det højeste niveau nogensinde og en stigning på 25 pct. ift. samme periode sidste år.

”Danskerne er flittige til at spare op helt generelt, både når det gælder opsparing i banken, boligen og pensionsopsparingen. Den tendens er taget til de seneste år, og det afspejler sig også i, at rekordmange nu sætter ekstra penge ind på pensionskontoen. Det er med til at booste danskernes pensionsformue, som i forvejen er den højeste i verden pr. indbygger,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef, og fortsætter:

”Når man sparer ekstra op, betyder det, at der bliver mere at gøre godt med som pensionist i sidste ende, og at der dermed er bedre muligheder for at få den levestandard i pensionstilværelsen, man ønsker. Samtidig gør en stadig større opsparing det også i højere grad muligt for den enkelte selv at vælge, hvornår man ønsker at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Hun peger på, at ekstra indbetalinger til pension generelt kan være en god idé at overveje, og ikke mindst hvis man har lidt luft i økonomien.

”Hvis man f.eks. har penge i banken, som står til negative renter i øjeblikket, og som man ikke umiddelbart har behov for f.eks. som buffer til uforudsete udgifter, så kan indbetalinger til pension være et godt alternativ til at få mere ud af pengene. For der vil over årene komme afkast på pensionsopsparingen, som dermed vil vokse på sigt. Samtidig får man undervejs fradrag for pensionsindbetalinger, og her kan det være en god idé at benytte sig af fradragsmulighederne - særligt hvis man betaler topskat i dag, men ikke skal betale topskat ved udbetalingen,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Beregninger fra Sampension-fællesskabet viser, at ekstra indbetalinger på pensionen kan gøre en stor forskel på sigt. Hvis man f.eks. indbetaler 500 kr. ekstra om måneden på en ratepension, fra man er 35 år og frem til pensionsalderen, så kan man forvente, at de årlige udbetalinger fra ratepensionen vil stige med 23.000 kr.

Indsættes det samme månedlige beløb på en livsvarig pension i stedet for en ratepension i samme periode, kan man som pensionist forvente at få 10.000. kr. mere udbetalt hvert år, så længe man lever.

Indsætter man 500 kr. ekstra om måneden på en ratepension, fra man er 45 år og frem mod pensionsalderen, kan man forvente at de årlige udbetalinger fra ratepensionen vil stige med 15.000 kr., mens det samme månedlige beløb indsat på en livsvarig pension i samme periode vil give 7.000 kr. mere udbetalt om året resten af livet.