Nyheder


 

Tal om jeres pension efter bryllupsrejsen

17. juni 2021

Med genåbningen af samfundet godt i gang kan sommer og efterår blive højsæson for nygifte - og selvom de nye brudepar nok har mange ting i tankerne, er det en god anledning til at gennemgå pensionsordningen.

Bryllupskage og brudevals

Efter et år, hvor mange vielser blev sat på standby, kan sensommeren og efteråret blive den helt store sæson for bryllupsfester. Det bør også føre til ekstra henvendelser til pensionsselskabet fra de nygifte kunder.

”Som nygift får man typisk nogle andre økonomiske muligheder og behov, som man ikke nødvendigvis tænker over før eller efter brylluppet. Ægteskabet giver for eksempel ægteparret automatisk fælleseje og vi arver hinanden,” siger teamleder Louise Skov Christensen.

Men arvereglerne omfatter ikke pensionsordningen og de tilhørende forsikringsdækninger. Derfor er ægteskabet også en vigtig anledning til at gennemgå sine forsikringer og pensioner.

”I hvert tilfælde bør man sørge for, at man sikrer hinanden, så man kan blive boende i huset i tilfælde af at den ene ægtefælle fx bliver alvorlig syg og ikke kan arbejde mere,” siger Louise Skov Christensen.

”Derfor anbefaler vi, at I gennemgår jeres pensioner og forsikringer, og vi kan hjælpe med at skabe et godt overblik. Det er for eksempel vigtigt, hvis en af jer eller begge to har børn fra tidligere forhold,” fortsætter hun.

Vigtigt at begge sparer op

Som ægtepar opnår I nogle skattefordele, som kan betyde, at I kan nedsætte jeres dødsfaldsdækninger. Samtidig er det relevant at se på, om I sparer nok op til pension. Forsikringsdækningerne på pensionsordningen bør også gennemgås.

”Det er vigtigt, at begge parter sikrer sig en fornuftig pensionsopsparing. Vi kan rådgive om, hvordan I kan tilpasse jeres opsparinger og dækninger på en god måde og derved kan skabe frihed på et senere tidspunkt i livet,” siger Louise Skov Christensen.

Dine, mine og vores børn

Rigtig mange nygifte har været gift før, lige som mange har et eller flere børn fra tidligere forhold. Det kan have betydning for fordeling af arven, for eksempel hvis en ægtefælle dør tidligt.

I mange familier med sammenbragte børn er det derfor relevant at skrive et testamente eller en ægtepagt, hvor det tydeligt fremgår, hvem der arver hvem, og hvor meget.

”Det er for eksempel en rigtig god idé, hvis et ægtepar gerne vil sikre, at den ene kan blive boende i det fælles hjem, selvom den anden dør. Det sker, at der er efterladte, der får en overraskelse midt i sorgen, fordi ægtefællens børn arver mere, end ægteparret havde troet, da de blev gift,” siger Louise skov Christensen.

Gamle papirer bør tjekkes

Der kan også være gamle testamenter eller ægtepagter fra tidligere forhold eller ægteskaber. Dem bør man finde frem og eventuelt annullere, når man finder en ny partner.

”Testamenter og ægtepagter med en ægtefælle eller en samlever ophører ikke automatisk, hvis forholdet slutter. Er man i tvivl, bør man derfor tjekke, om der er oprettet ægtepagter eller testamenter, som skal annulleres. Det kan vi også rådgive om,” siger Louise Skov Christensen.

Fire gode råd:

1: Overvej, hvordan I vil være sikret økonomisk, hvis en af jer mister evnen til at arbejde. Det kan I gøre med en livsforsikring eller en ægtefællepension. I kan også sikre jeres børn med en børnepension. Så vil børnene få udbetalt et beløb.

2: Som udgangspunkt vil både din ægtefælle og dine børn arve efter dig. Din ægtefælle vil arve halvdelen af din del af formuen og de resterende skal deles ligeligt mellem dine børn – uafhængigt af om det er fællesbørn eller særbørn.

3: Dine pensionsordninger og eventuelle livsforsikringer går som udgangspunkt kun til din ægtefælle, som er din nærmeste pårørende. Du har dog mulighed for at få en anden person indsat som begunstiget, dvs. den som skal modtage udbetalingen. Det kan pensionsselskabet hjælpe med.

4: Overvej særeje – også selvom I lige har givet hinanden løfte om at holde sammen i medgang og modgang. Særeje er mulig, hvis I laver en ægtepagt, som I får tinglyst. I ægtepagten kan særeje skrives ind.