Nyheder


Tre ud af fire har pensionsopsparinger flere steder

Tre ud af fire pensionskunder har pensioner flere steder, viser nye tal fra Sampension-fællesskabet. De mange pensioner skyldes ikke mindst danskernes hyppige jobskift, hvor august er højsæson - og ifølge Sampension-fællesskabet kan det koste dyrt i længden at spare op i forskellige selskaber.

Mange danskere bruger givetvis noget af sommerferien på at forberede sig på at begynde på en ny arbejdsplads efter ferien. August er nemlig den måned på året, hvor klart flest danskere starter på et nyt job.

Men et jobskift betyder ikke bare nye kolleger og faglige udfordringer. Der kan også følge en pensionsordning med i et nyt selskab, og dermed kan et jobskift indebære, at man får pensioner flere steder. Og det har mange danskere, viser nye tal fra Sampension-fællesskabet.

Således havde tre ud af fire kunder ved udgangen af 2020 en pensionsordning i andre selskaber udover Sampension.

”Vi har et meget fleksibelt arbejdsmarked herhjemme, hvor der er gode muligheder for at finde nyt arbejde. Det betyder også, at danskerne i stor stil skifter job, og faktisk er antallet af jobskift rekordhøjt i øjeblikket. Men de hyppige jobskift har samtidig betydning for pensionen, da pensionsopsparing typisk er knyttet til jobbet herhjemme. Så at en så stor andel har pensioner flere steder, er ikke mindst udtryk for, at mange i tidens løb har skiftet job og i den forbindelse har fået pensionsordning i et nyt selskab,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension-fællesskabet, og fortsætter:

“Når man starter i nyt job, har man selvfølgelig først og fremmest fokus på at finde sig til rette i de nye omgivelser. Men samtidig er det vigtigt, at man er opmærksom på pensionen. For hvis jobskiftet betyder, at man får pensioner flere steder, så betaler man også for at få dem administreret i forskellige selskaber. Her skal man undersøge, om man med fordel kan samle pensionerne et sted og på den måde spare omkostninger,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Beregninger fra Sampension-fællesskabet viser, at hvis man f.eks. sparer 1.500 kr. i administrationsomkostninger om året ved at samle sine pensionsordninger som 25-årig, får man 72.000 kr. ekstra opsparing ved pensionering. Hvis man er 35 år, får man 51.000 kr. ekstra opsparing ved pensionering, mens gevinsten ved at samle pensionerne som hhv. 45-årig og 55-årig er på 33.000 kr. og 17.000 kr.

”På den lange bane kan der være mange penge ekstra at hente til pensionstilværelsen, hvis man ikke betaler omkostninger flere steder. Så har man skiftet job i tidens løb, kan man med fordel bruge lidt tid i sommerferien på at tjekke pensionen. Samtidig har de mange danskere, som starter på en ny arbejdsplads efter ferien, også al mulighed grund til at give pensionen et eftersyn ved lejlighed,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som Sampension-fællesskabet har analyseret, viser, at der i gennemsnit er over 20.000 flere danskere, der starter på et nyt arbejde i august, end i de øvrige måneder af året. Samtidig viser tallene, at antallet af jobskift herhjemme satte rekord i 2021 og også har nået nye højder i de første tre måneder af 2022.